
Sprawdź w naszej galerii, co mieszkańcy Kujaw dawniej jedli na Wielkanoc >>>

Święta wielkanocne zawsze przypadają w pierwszą niedzielę po pierwszej równonocy wiosennej. Pokrywają się przy tym z terminem, który według dawnych wierzeń (również na Kujawach) związany był z odnawianiem życia w naturze.
Wielkanocny stół według tradycji powinien być bogaty w potrawy wytrawne oraz te przygotowane na słodko.

Biała kiełbasa to potrawa, która bez wątpienia gości na każdym wielkanocnym stole. Wkładana do koszyczka wielkanocnego jest symbolem ofiary z baranka paschalnego.
Według tradycji kujawskiej, biała kiełbasa przygotowywana jest w słoiku. Doprawiana pieprzem, solą, majerankiem, gorczycą oraz czosnkiem ma smak typowy dla konserwy mięsnej.

Na wielkanocnym stole potrawom powinien towarzyszyć świeżo starty chrzan, sos żurawinowy oraz musztarda. Według tradycji chrzan, który potrafi wycisnąć łzy z oczu, jest symbolem goryczy, którą karmiony był Pan Jezus.
Na Kujawach podczas śniadania wielkanocnego wszyscy domownicy bez wyjątku musieli skosztować chrzanu.