2 z 8
Poprzednie
Następne
Lato bez grilla? Niemożliwe! Przepisami na smaczne potrawy dzielą się panie z KGW w Słońsku (gm. Inowrocław). Zdjęcia
Grillowane pieczarki faszerowane
Składniki: duże pieczarki, czerwona papryka, suszone pomidory, żółty ser, czosnek, prażona cebula i mięso mielone (może być, ale nie musi).
Przygotowanie. Środek oczyszczonych pieczarek należy oprószyć solą i pieprzem. Przy pomocy patyczka do szaszłyków trzeba zrobić kilka dziurek od wewnątrz kapeluszy, aby podczas grillowania spłynęła tamtędy woda. Z kolei w misce mieszamy pokrojoną paprykę, przeciśnięty przez prasę czosnek, pocięte w kostkę pomidory, prażoną cebulkę i dobrze przyprawione mięso mielone. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pieczarkowe kapelusze i posypujemy je startym żółtym serem. Pieczarki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla na 15-25 minut. Podajemy posypane pietruszką i cebulką.