
Kluski śląskie - na obiad i wesele
Kluski śląskie mają podobne składniki co pyzy, jednak różnią się kształtem i brakiem nadzienia. 1 kilogram ugotowanych ziemniaków ugniatamy, odejmujemy z tego niecałą połowę i w wolne miejscu wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część, 2 jajka, szczyptę soli i formujemy ciasto. Z masy wyrabiamy kuleczki z dziurką wielkości orzecha. Czas gotowania to 10-20 minut na małym ogniu.

Kopytka - ziemniaczane kosteczki
Ziemniaki królują również w kopytkach. Najlepiej smakują tzw. wczorajsze. Na 1 kilogram ugniecionego puree potrzeba niecałej szklanki mąki pszennej, jajka i szczypty soli. Powstałą masę formujemy w wałek i wycinamy kawałki grubości ok. 2 cm. Kostki należy gotować ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Knedle - tylko ze śliwkami
Jak knedle, to te ze śliwkami. Taka myśl nasuwa się od razu, zwłaszcza jeśli ciasto oprószone jest bułką tartą. Jak przyrządzić kluski? Podobnie, jak we wcześniejszych przepisach, bazą wyjściową są ziemniaki. 1 kilogram ugotowanych warzyw przeciskamy przez praskę. Dodajemy niecałą szklankę mąki pszennej, 2 małe jajka, 2 łyżki masła i zagniatamy. Dzielimy na kawałki, nadziewamy i gotujemy od 6 do 8 minut od momentu zagotowania.

Naleśniki - z serem czy pieczarkami?
Naleśniki to przysmak, który uwielbiają zwłaszcza dzieci. Zapach smażonego ciasta o poranku budzi do życia nasze kubki smakowe. Podstawą zasadą jest wylewanie na cienko – najlepiej za pomocą chochli. Szklankę mąki łączymy z jajkiem, połową szklanki gazowanej wody, szklanką mleka, 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Opcjonalnie można dodać łyżkę cukru wanilinowego. Gładką masę smażymy z dwóch stron i nadziewamy ulubionymi składnikami. Mogą to być warzywa, owoce, kremy albo ser ze śmietaną.