W Polsce działa już około 20 minibrowarów, a do końca tego roku powstanie co najmniej dziesięć kolejnych.
Regionalne warzelnie piwa będą w Warszawie, Cieszynie czy Bydgoszczy
- Tempo, w jakim będzie rosła liczba restauracji warzących piwo, szybko nie wyhamuje. Za 20 lat powinno być ich w Polsce około 200 - uważa Andrzej Gałasiewicz, właściciel firmy Minibrowary.pl, która w najbliższych miesiącach uruchomi warzelnie w Bydgoszczy, Warszawie, Cieszynie i Szymbarku.
- Prowadzimy rozmowy z kolejnymi chętnymi do wejścia w ten biznes - zapowiada Gałasiewicz.
Moda na serwowanie piwa produkowanego w restauracjach i pubach przyszła do Polski od naszych najbliższych sąsiadów. W Niemczech działa obecnie ok. 600 minibrowarów, a w Czechach jest ich ok. 100.
Czytaj też: Zakaz picia piwa w pracy, więc... strajkowali
Zainteresowanych prowadzeniem browarów restauracyjnych przybywa, mimo że łączny koszt zakupu sprzętu i uruchomienia produkcji wynosi ok. 1,5 mln zł. Powód? Wydatek szybko się zwraca. Za litr piwa uwarzonego w minibrowarze trzeba zapłacić 15 - 20 zł. Tymczasem jego wytworzenie kosztuje 3 - 3,5 zł.
Jeszcze więcej o sprawie przeczytasz w Strefie Biznesu: Regionalne warzelnie piwa. W najbliższych miesiącach minibrowar powstanie w Bydgoszczy
