www.pomorska.pl/region
Więcej informacji z regionu przeczytasz na stronie www.pomorska.pl/region
By dostać za darmo gęsią tuszkę ułóż krótkie hasło zachęcające do spożywania gęsiny, a następnie wyślij do wtorku, do godz. 12 na nr 71466 SMS-a o treści: GES hasło imię i nazwisko jedno z pięciu miast, w którym chcesz odebrać gęsią tuszkę (Bydgoszcz, Włocławek, Inowrocław, Toruń lub Grudziądz).
Przykład:
GES Jem gęsinę Jan Kowalski Bydgoszcz
Nagrodzeni zostaną autorzy 300 najciekawszych haseł.
Koszt SMS-a: 1,22 zł z VAT. Gęsi będą wydawane w środę z samochodów chłodni zaparkowanych przed przedstawicielstwami Urzędu Marszałkowskiego w wymienionych miastach (godziny wydawania gęsi podamy w środowej "Gazecie Pomorskiej").
W czwartek w największych miastach Kujawsko-Pomorskiego już po raz drugi odbędą się festyny promujące gęsinę. Organizator - Urząd Marszałkowski - chce przywrócić starą tradycję serwowania potraw z gęsi 11 listopada, w dniu Narodowego Święta Niepodległości. Podczas imprez będzie okazja do skosztowania potraw.
- Gęsina to szlachetne, wysokogatunkowe mięsiwo - zachwala Przemysław Fornela, szef kuchni Hotelu "Kozi Gród". - Jest bardziej tłuste niż hodowane przemysłowo kurczaki i trzeba nad nią trochę popracować. Tu już nie wystarczy 15 minut na lewej i drugie tyle na prawej stronie. Gęsinę należy podlewać, dusić, marynować. Żeby ją dobrze przygotować trzeba poświęcić przynajmniej trzy godziny. Za to efekt jest naprawdę niesamowity!
Podobnego zdania jest Zbigniew Kmieć, znawca lokalnych tradycji kulinarnych, współpo-mysłodawca warsztatów kulinarnych w Grucznie: - Odpowiednio przyrządzona gęsina jest soczysta, posiada wspaniałe walory smakowe.
Przekonała się o tym Krystyna Szarmach, która spróbowała gęsiny podczas warsztatów pana Zbigniewa. - Nigdy nie przyrządzałam gęsiny w domu, nie wiedziałam jak to zrobić i gdzie można ją kupić. Teraz, gdy poznałam techniki przyrządzania tego mięsa, na pewno będę chciała spróbować tego sama - zapewnia.
Podczas tegorocznej edycji akcji "Gęsina na św. Marcina" można kupować gęsi i jej przetwory nie tylko podczas czwartkowych festynów. Już teraz można zamawiać tuszki przez telefon, pod toruńskim numerem 56 68 12 222. - Zamówienia płyną nie tylko z województwa kujawsko-pomorskiego, ale też z całej Polski, szczególnie z Warszawy i Krakowa. Niektórzy zamawiają po 10 gęsi. Telefon się urywa - mówi zbierająca zamówienia pani Liza.
Każda gęś waży ok. 4 kg, jest oskubana i wypatroszona, przygotowana do dalszej obróbki w kuchni. Za 1 kg trzeba będzie zapłacić 19 zł.
Zamówione tuszki będzie można odebrać podczas czwartkowych festynów. Należność można regulować przy odbiorze.
Przeczytaj również: Gęsina na świętego Marcina
Udostępnij