Po wspólnym odliczaniu nastąpiło uroczyste zapalenie iluminacji, które będą umilać uczniom i nauczycielom świąteczny czas.
Uczestnicy spotkania obejrzeli filmik ze Świętym Mikołajem w roli głównej. Materiał powstał przy użyciu sztucznej inteligencji. Nie zabrakło w nim sympatycznych zdjęć nauczycieli i uczniów AS-a. Kolejne gwiazdkowe niespodzianki odkrywała przed gośćmi Halina Peta, dyrektor Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu.
Po wysłuchaniu bajkowej opowieści można było podziwiać kolejkę pędzącą przez piernikowe miasteczko. Uczniowie poznali wyniki międzyklasowego konkursu na najpiękniejszy stół wigilijny.
Wyjątkowo oblegane było stoisko, przy którym można było spróbować potraw ze śledziem według przepisów Tomka Jakubiaka. Oto jeden z nich:
Czerwone śledzie na pierniku z miodową gruszką
Kilka grzanek z piernika - upiecz w osobnej keksówce trochę ciasta piernikowego, nie przekładaj go powidłami, ale zawiń w folię i odłóż aż do Wigilii, ewentualnie użyj toruńskich "katarzynek" bez czekolady.
Składniki:
1-2 łyżki masła
4 gruszki lukasówki
skórka i sok z cytryny lub 2 limonek
2 łyżki najlepszego masła
2 łyżki miodu rzepakowego
200g półwytrawnego białego wina
8 płatów śledzi matiasów
4 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki miodu rzepakowego
2 liście laurowe, kilka goździków i kilka ziaren czarnego pieprzu
200g soku buraczanego lub barszczu
