Co oprócz masła i sera, które już teraz są produkowane, chce jeszcze wytwarzać przedsiębiorstwo Masmal w Grudziądzu?
- Do tej pory serwatkę, która powstaje przy produkcji sera sprzedawaliśmy za przysłowiową złotówkę. Nie mieliśmy możliwości jej zagęszczenia - mówi Dorota Świątkowska, dyrektor finansowy w Masmalu. - W tym roku wyposażymy i uruchomimy dział zagęszczania serwatki.
Czytaj też: Sami decydujmy, co jemy! Sprawdź, gdzie kupisz modyfikowaną genetycznie żywność
Masmal Grudziądz inwestuje 5,8 mln zł
Dzięki temu będzie ją można sprzedawać z większym zyskiem.
Dodatkowo firma planuje uruchomić dwie linie produkcyjne: kwaśnej śmietany do zup i sosów oraz słodkiej śmietanki do kawy i deserów. Inwestycje lada moment się rozpoczną. W tym roku pochłoną 5,8 mln zł. Czy Masmal będzie potrzebował nowych pracowników?
- W tej chwili zatrudniliśmy osoby do obsługi nowych linii na jedną zmianę. Jeśli zapotrzebowanie na nowe produkty będzie spore, produkcja będzie odbywała się na trzy zmiany i tym samym będziemy potrzebować nowych pracowników - mówi dyrektor Świątkowska.
To jednak nie wszystkie planowane inwestycje firmy. Przedsiębiorstwo chce rozwijać swój dział skupu mleka. Będzie kupowało cysterny. Szefostwo w przyszłości chce także rozbudować dział serownii i unowocześnić linię pakowania serów. - Na razie produkujemy sery typu holenderskiego, w niedalekiej przyszłości planujemy rozpoczęcie produkcji serów typu szwajcarskiego. Nasza działka przy Szosie Toruńskiej w dużej części jest niezagospodarowana. Jest jeszcze miejsce na budowę nowej hali - dodaje Dorota Świątkowska.
Tutaj jest więcej zdjęć z produkcji masła i sera w grudziądzkim Masmalu!
Masmal Grudziądz. Do hali nie wejdzie się z brudnymi rękoma
Jak podkreśla dyrekcja Mas-malu, firma stawia na jakość swoich produktów. W laboratorium działa sprzęt do badania gotowych produktów oraz surowców.
W hali jest monitoring. Nie można do niej wnieść żadnych tworzyw ze szkła, nie można wejść, bez specjalnego ubioru. Aby wejść na halę przez specjalną bramkę trzeba umyć i zdezynfekować ręce. Inaczej urządzenie nas nie wpuści.
Masło z Masmalu dostępne jest w całej Polsce. Sery dopiero wchodzą na krajowe rynki. Firma przygotowuje się również do eksportu produktów. Trwają rozmowy z Austriakami.
Historia firmy Masmal. Od 1994 roku funkcjonuje zakład w Warlubiu. W 2005 przedsiębiorstwo kupiło grunt przy Szosie Toruńskiej. Rok później rozpoczęto budowę nowego zakładu. W 2007 roku uruchomiono produkcję masła w Grudziądzu. W 2009 sera. Obecnie Masmal zatrudnia ponad 190 osób z czego 160 w Grudziądzu.
Czytaj też: Skandal. Napój udaje sok, a za pasztet "100 proc. gratis!" trzeba zapłacić!
