
Osoby uczulone na pyłki drzew, przed zjedzeniem nowego owocu lub warzywa, powinny trzymać je w palcach przez pewien czas. - Jeśli w przeciągu pół godziny nie wystąpią objawy, wówczas można wziąć do ust mały kęs i trzymać go przez kilkanaście minut nie połykając - radzą eksperci. Na które owoce i warzywa musisz uważać, jeśli jesteś uczulony na pyłki drzew? Sprawdź w naszej galerii.

U 15-20 proc. osób uczulonych na pyłek leszczyny, olszy i brzozy obserwuje się nadwrażliwość na jabłko.

U części pacjentów z alergią na pyłek brzozy, z czasem obserwuje się nadwrażliwość na marchew (świąd, obrzęk w obrębie jamy ustnej, pieczenie).

Gdy jedno przeciwciało reaguje z co najmniej dwoma alergenami, mówimy o reakcjach krzyżowych. Ok. 20 proc. uczulonych na pyłek leszczyny, olszy i brzozy źle reaguje na gruszkę.