Narodowe Centrum Edukacji żywieniowej podaje za Ośrodkiem Badania Opinii Publicznej (TNS OBOP), że już prawie 2/3 mieszkańców miast to alergicy, z czego 67 proc. wszystkich alergików to kobiety, a 38 proc. osób z alergią to młodzi ludzie w wieku 15-29 lat.
- Szacuje się, że w około 30 proc. polskich rodzin występują choroby alergiczne. To narastające zjawisko stanowi coraz poważniejszy problem, gdyż powoduje spore ograniczenia, przez co pogarsza jakość życia – czytamy na portalu NCEŻ.
Już pod koniec stycznia pyli leszczyna, potem olsza (luty/marzec) i brzoza (kwiecień/maj). - Często objawy alergii (pyłkowicy) są mylone z przeziębieniem czy infekcjami, dlatego jeśli co roku pojawiają się te same problemy zdrowotne, warto skonsultować się z lekarzem alergologiem – radzi Barbara Wojda.
Najbardziej charakterystycznymi objawami alergii na pyłki są:
- nawracający katar, zatkany nos, kichanie
- zapalenie spojówek (przekrwione spojówki, łzawiące, niekiedy opuchnięte oczy)
- suchy, męczący kaszel (bez cech ostrej infekcji)
- drapanie w gardle, duszność
- swędzące zmiany skórne
- nawrotowe infekcje górnych dróg oddechowych
- bóle głowy, zmęczenie
- Objawy opisane powyżej objawy mogą powodować nie tylko pyłki roślin, ale też alergeny obecne w żywności – ostrzega NCEŻ. - Mówimy wówczas o reakcjach krzyżowych, gdy jedno przeciwciało reaguje z co najmniej dwoma alergenami. Kontakt z alergenem wziewnym powoduje nadwrażliwość na alergen pochodzący z żywności.
Uczulenie często obejmuje jamę ustną, mówi się o zespole alergii jamy ustnej OAS (ang. oral allergy syndrome). - W Polsce OAS powodują najczęściej: pyłek brzozy, olszy, leszczyny, dębu i buku – informuje Barbara Wojda. - U chorych pojawiają się charakterystyczne zmiany w postaci pokrzywki kontaktowej oraz obrzęku w obrębie jamy ustnej, łzawienie i zapalenie spojówek, chrypka. Może pojawiać się również duszność wywołana obrzękiem krtani.
NCEŻ zaleca, aby chorzy na OAS przed zjedzeniem nowego owocu lub warzywa trzymali je w palcach przez pewien czas. - Jeśli w przeciągu pół godziny nie wystąpią objawy, wówczas można wziąć do ust mały kęs i trzymać go przez kilkanaście minut nie połykając. Stosowanie takiej techniki jest pomocne w prostym diagnozowaniu nietolerancji na dany owoc/warzywo przez pacjenta – objaśniają eksperci.
Na które owoce i warzywa musisz uważać, jeśli jesteś uczulony na pyłki drzew? Sprawdź w naszej galerii.
Źródła: NCEŻ, pacjent.gov.pl
