
Dlaczego warto jeść melona?
Melon miodowy, melon galia i melon cantaloupe (kantalupa) to trzy najpopularniejsze gatunki, po które sięgamy w Polsce coraz chętniej. I bardzo dobrze, bo jedzenie melonów niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Aby je poznać, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Nawadnia i dostarcza elektrolity
Melon składa się w 90 proc. z wody, a ponieważ jest bogaty także w składniki mineralne, jest świetnym, naturalnym źródłem elektrolitów. Schłodzony miąższ owocu będzie zdrową i niskokaloryczną przekąską w upalne dni, która uzupełni braki wody i składników mineralnych w organizmie.

Wspomaga odporność
Melony są dobrym źródłem witaminy C, która jest jednym z kluczowych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Badania wykazały, że odpowiednie spożycie kwas askorbinowego może zapobiegać i leczyć infekcje zarówno dróg oddechowych, jak i ogólnoustrojowe. Jedna szklanka miąższu melona miodowego pokrywa ponad 50 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Może pomóc regulować poziom cukru
Naukowcy zbadali wpływ codziennego spożywania owoców na rozwój cukrzycy. Okazało się, że codzienne spożycie owoców zmniejszało narażenie na rozwój cukrzycy o 12 proc. Natomiast jedzenie owoców co najmniej trzy razy w tygodniu u osób chorujących na cukrzyce obniżało o 13 do 28 proc. ryzyko wystąpienia powikłań zdrowotnych związanych z cukrzycą, a także prowadziło do o 17 proc. niższego ryzyka przedwczesnej śmierci.
Chociaż melony zawierają węglowodany, które mogą podnosić poziom cukru we krwi, to dzięki zawartości błonnika i składników odżywczych mogą wspomagać kontrolę poziomu cukru we krwi.