
Pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi
Melony są dobrym źródłem składników mineralnych, takich jak potas i sód, dzięki temu mogą pomóc w utrzymaniu dobrego poziomu ciśnienia krwi i wspomagać profilaktykę chorób serca. Już jedna szklanka miąższu melona miodowego pokrywa 12 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik mineralny.

Dobrze wpływa na skórę
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, melon (w szczególności kantalupa) jest owocem, który może poprawić w naturalny sposób wygląd naszej skóry. Kwas askorbinowy to silny przeciwutleniacz, który nie tylko może chronić naszą skórę przed uszkodzeniami słonecznymi, ale jest też niezbędny do produkcji kolagenu – białka odpowiadającego m.in. za budowę i regenerację skóry.

Przydatne w profilaktyce chorób oczy
Dzięki zawartości dwóch przeciwutleniaczy – luteiny i zeaksantyny – jedząc melona, w szczególności miodowego, możemy przysłużyć się naszym oczom. Regularne spożywanie pokarmów zawierających te związki karotenoidowe wspiera funkcjonowanie oczu i pomaga w zapobieganiu związanej z wiekiem utraty wzorku.

Dlaczego warto jeść melona?
Powodów jest kilka, a o wszystkich dowiesz się z naszego artykułu.