
Metoda 3 razy 3 w przygotowaniu ogórków kiszonych
Dzięki takiej metodzie, przyprawy równomiernie przenikają ogórki, nadając im niepowtarzalny smak i aromat. Na kolejnych slajdach poznaj trik babci Krysi na najlepsze ogórki kiszone!

Wybór najlepszych ogórków
Niezwykle ważne jest to, by wybrać najlepsze ogórki do kiszenia. Powinny być świeże, zdrowe, twarde, bez przebarwień czy wgnieceń na skórce. Najlepsze będą te małe i średnie. Zbyt duże, przerośnięte i o żółtym zabarwieniu skórki nie tylko będą trudniejsze do upchnięcia w słoiku, ale przede wszystkim będą niesmaczne.

Moczenie ogórków przed kiszeniem
Nasze babcie wiedziały, że warto jest moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie. Dzięki temu po kiszeniu nadal będą chrupkie!

Wybór odpowiednich dodatków
Do kiszenia niezbędne są różnorodne dodatki. Klasycznie daje się koper, chrzan i czosnek, jednak warto też eksperymentować. Do słoików można dodać pieprz czarny, papryczkę chili, liście wiśni, a nawet plasterki cytryny!