https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Metoda 3 razy 3. Dzięki trikowi babci Krysi ogórki kiszone wyjdą jędrne i chrupiące

Wideo
od 7 lat
Ogórki kiszone to naturalne probiotyki pełne witamin i mikroelementów, które przynoszą nam mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czy jednak wiesz jak je prawidłowo przygotować by były jędrne i chrupiące? Poznaj zasadę babci Krysi!

Ogórki kiszone – skarbnica zdrowia

Ogórki kiszone to prawdziwa skarbnica zdrowia. Przede wszystkim stanowią doskonały naturalny probiotyk, który doskonale wpływa na zdrowie jelit, a jak wiadomo, to one odpowiadają w dużej mierze za naszą odporność.

Ogórki mogą być spożywane nawet przez osoby z problemami trawiennymi – skutecznie zniwelują niestrawność, czy wzdęcia. Dzięki zawartości witaminy C i innych antyoksydantów wymiatają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się organizmu. Ogórki są niskokaloryczne, zatem mogą być zdrową przekąską dla osób na diecie. Dodatkowo zawarty w nich potas korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Ogórki kiszone – jak podawać?

Ogórki kiszone są nie tylko zdrowe, ale i pyszne! Można się nimi zajadać prosto ze słoiczka i traktować jako zdrową przekąskę. Jest jednak mnóstwo ciekawych przepisów, w których warto wykorzystać kiszonki.

Ogórki doskonale pasują do sałatek, szczególnie tych serwowanych z daniami mięsnymi. Można dorzucić je do klasycznej sałatki ziemniaczanej, jak również wymieszać z cebulką i papryką by zyskać wyrazisty dodatek do potraw z grilla.

Popularna zupa ogórkowa z dodatkiem ziemniaków lub kaszy jest rozgrzewająca i sycąca – idealna na okres jesienno-zimowy. Ogórki kiszone nawet dodane do zwykłej kanapki z serem czy szynką znacząco poprawią jej smak.

Metoda 3 razy 3 w przygotowaniu ogórków kiszonych - zasady

Metoda 3 razy 3 w temacie ogórków kiszonych to sprawdzony sposób na uzyskanie idealnie chrupiących i aromatycznych kiszonek.

Babcia Krysia, znana ze swoich kulinarnych trików, zaleca użycie trzech podstawowych przypraw: czosnku, chrzanu i kopru. Każdy z tych składników powinien być dodany w trzech różnych miejscach w słoiku z ogórkami – na dnie, w środku i na wierzchu. Szczegółowe triki w przygotowaniu najlepszych ogórków kiszonych prezentujemy w poniższej galerii.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska