Ogórki kiszone – skarbnica zdrowia
Ogórki kiszone to prawdziwa skarbnica zdrowia. Przede wszystkim stanowią doskonały naturalny probiotyk, który doskonale wpływa na zdrowie jelit, a jak wiadomo, to one odpowiadają w dużej mierze za naszą odporność.
Ogórki mogą być spożywane nawet przez osoby z problemami trawiennymi – skutecznie zniwelują niestrawność, czy wzdęcia. Dzięki zawartości witaminy C i innych antyoksydantów wymiatają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się organizmu. Ogórki są niskokaloryczne, zatem mogą być zdrową przekąską dla osób na diecie. Dodatkowo zawarty w nich potas korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, obniżając ryzyko wystąpienia nadciśnienia.
Ogórki kiszone – jak podawać?
Ogórki kiszone są nie tylko zdrowe, ale i pyszne! Można się nimi zajadać prosto ze słoiczka i traktować jako zdrową przekąskę. Jest jednak mnóstwo ciekawych przepisów, w których warto wykorzystać kiszonki.
Ogórki doskonale pasują do sałatek, szczególnie tych serwowanych z daniami mięsnymi. Można dorzucić je do klasycznej sałatki ziemniaczanej, jak również wymieszać z cebulką i papryką by zyskać wyrazisty dodatek do potraw z grilla.
Popularna zupa ogórkowa z dodatkiem ziemniaków lub kaszy jest rozgrzewająca i sycąca – idealna na okres jesienno-zimowy. Ogórki kiszone nawet dodane do zwykłej kanapki z serem czy szynką znacząco poprawią jej smak.
Metoda 3 razy 3 w przygotowaniu ogórków kiszonych - zasady
Metoda 3 razy 3 w temacie ogórków kiszonych to sprawdzony sposób na uzyskanie idealnie chrupiących i aromatycznych kiszonek.
Babcia Krysia, znana ze swoich kulinarnych trików, zaleca użycie trzech podstawowych przypraw: czosnku, chrzanu i kopru. Każdy z tych składników powinien być dodany w trzech różnych miejscach w słoiku z ogórkami – na dnie, w środku i na wierzchu. Szczegółowe triki w przygotowaniu najlepszych ogórków kiszonych prezentujemy w poniższej galerii.