Pomysł związany z długotrwałym przechowywaniem mleka, zatwierdził australijski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Firma Naturo nie zdradza, na czym dokładnie opiera się proces, którego efektem jest podwojenie okresu ważności mleka do konsumpcji lub przetwarzania mleka pasteryzowanego. Jej szef - Jeff Hastings - podkreśla, że w procesie produkcyjnym „nie gotuje się” mleka w wysokich temperaturach, dzięki czemu w większym stopniu zachowują się witaminy i enzymy.
Teraz Australijczycy chcą skupić się na eksporcie mleka do, między innymi, Chin, Malezji i Indonezji. W planach mają budowę fabryki, w której ma być produkowane 10 milionów kg mleka rocznie.
Przypomnijmy. Pasteryzacja (metoda utrwalania produktów żywnościowych) wynaleziona została przez francuskiego bakteriologa Ludwika Pasteura.
Źródł informacji: www.abc.net.au
Agro Pomorska, odcinek 62
