
Mrożenie to popularny sposób na przedłużenie trwałości produktów. Mrozić można praktycznie wszystkie produkty, z wyjątkiem tych bardzo bogatych w wodę (np. pomidor czy ogórek) i tłuszcz, a także nabiału. Popularne jest jest mrożenie wcześniej przygotowanych i usmażonych mięs. Może być to jednak niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź w naszej galerii, dlaczego tak się dzieje.

Oleje roślinne, na których smażymy potrawy, mają o wiele niższą temperaturę zamarzania niż chociażby woda. W niektórych zamrażarkach mogą więc zwyczajnie nie zamarznąć, a produkt zacznie się psuć. Może to doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Przed zamrożeniem smażonego jedzenia, sprawdź temperaturę swojej chłodziarki. Producenci oznaczają ją gwiazdkami, zobacz na kolejnym slajdzie >>>

(*) – zamrażarka mrozi do -6°C.
(**) – zamrażarka mrozi do -12°C.
(***) – zamrażarka mrozi do -18°C.
(****) – zamrażarka mrozi do -18°C, a dodatkowo pozwala przechowywać żywność dłużej niż rok.

Do mrożenia smażonego jedzenia nadaje się tylko klasa trzecia i czwarta. Co ciekawe, taka temperatura będzie także lepsza dla innych produktów spożywczych, ponieważ mrożonki w -18 stopniach stracą mniej właściwości odżywczych, od produktów mrożonych w wyższej temperaturze.
Co ważne, w wielu artykułach jest informacja o tym, że każde 3°C więcej skutkują skróceniem czasu przechowywania o połowę!