
Miłośnicy tłustego czwartku zacierają ręce na myśl o zbliżającym się zwyczaju. Pączki możemy wtedy kupić niemal w każdym markecie i cukierni. Ich ceny zaczynają się już od kilkudziesięciu groszy za sztukę. Jak to możliwe? Odpowiedź możemy znaleźć w ich składzie. Na takie składniki pączków z marketu lepiej uważać - są niebezpieczne dla zdrowia. Szczegóły w naszej galerii.

Oleje utwardzone, czyli tłuszcze trans, to najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Ich duże spożycie sprzyja rozwojowi m.in. cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Emulgatory
Niektóre emulgatory np. kwas alginowy (E400), czy karagen (E407) grożą obniżeniem składników mineralnych w organizmie, a także zwiększają ryzyko wrzodów układu pokarmowego.

Błękit brylantowy może wywołać nasilenie astmy, pokrzywkę i katar sienny.