Wśród dziesiątek wystawców potraw, ozdób, miodów, wędlin, żywności ekologicznej i innych stoisk był też wigilijny stół przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kaniewie (gm. Bądkowo), jedyny z powiatu aleksandrowskiego. I choć podobnych stołów było kilkanaście, to przy kaniewskim przez kilka godzin kłębił się tłum amatorów pierogów z kapustą i grzybami, które cieszyły się największym powodzeniem, barszczyku, grochu z kapustą, sałatek, ryżu z truskawkami i ryb przygotowanych na rozmaite sposoby, wśród których furorę robił karp w śmietanie i śledzie po litewsku. Nie zabrakło ciast, tych tradycyjnych, jak sernik, rolada makowa, pierniki kujawskie i jabłecznik, ale i nowości takich, jak snikers.
- Przygotowywałyśmy wszystko przez dwa dni - przyznała Danuta Jaskólska, przewodnicząca kaniewskiego koła, zadowolona, że wigilijne smakołyki znikały ze stoiska, choć przygotowano ich naprawdę dużo. Paniom towarzyszył w Przysieku Walerianradny powiatowy.