https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najbardziej smakowały pierogi

Jadwiga Aleksandrowicz
Na zdjęciu panie, które przygotowały stół w  Przysieku: Barbara Urbańska, Danuta  Jaskólska, Renata Kotlewska, Anna Madejska i  Danuta Studzińska
Na zdjęciu panie, które przygotowały stół w Przysieku: Barbara Urbańska, Danuta Jaskólska, Renata Kotlewska, Anna Madejska i Danuta Studzińska Jadwiga Aleksandrowicz
W Przysieku k. Torunia odbył się pierwszy Jarmarkzorganizowany przez wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Wśród dziesiątek wystawców potraw, ozdób, miodów, wędlin, żywności ekologicznej i innych stoisk był też wigilijny stół przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kaniewie (gm. Bądkowo), jedyny z powiatu aleksandrowskiego. I choć podobnych stołów było kilkanaście, to przy kaniewskim przez kilka godzin kłębił się tłum amatorów pierogów z kapustą i grzybami, które cieszyły się największym powodzeniem, barszczyku, grochu z kapustą, sałatek, ryżu z truskawkami i ryb przygotowanych na rozmaite sposoby, wśród których furorę robił karp w śmietanie i śledzie po litewsku. Nie zabrakło ciast, tych tradycyjnych, jak sernik, rolada makowa, pierniki kujawskie i jabłecznik, ale i nowości takich, jak snikers.

- Przygotowywałyśmy wszystko przez dwa dni - przyznała Danuta Jaskólska, przewodnicząca kaniewskiego koła, zadowolona, że wigilijne smakołyki znikały ze stoiska, choć przygotowano ich naprawdę dużo. Paniom towarzyszył w Przysieku Walerianradny powiatowy.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska