W tym roku do konkursu Bitwa Regionów w Minikowie stanęło 17 KGW. Najliczniej reprezentowany był pow. bydgoski - aż 11 kół wyraziło chęć wzięcia udziału w konkursie. Wyzwanie podjęło także pięć kół gospodyń wiejskich z terenu pow. nakielskiego oraz jedno koło z pow. żnińskiego.
- To wspaniały dowód na to, jak wiele wyjątkowych potraw, smaków i tradycji możemy znaleźć w naszym powiecie. Trzymamy kciuki za wszystkie nasze koła i ich regionalne smaki – podkreślali w przededniu bitwy przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Bydgoszczy.
Trzymanie kciuków najwyraźniej poskutkowało, bo potrawy przygotowane przez gospodynie z pow. bydgoskiego wyjątkowo przypadły jurorom do gustu . Najlepszy dowód, że wszystkie miejsca na podium zajęli właśnie reprezentanci gmin podbydgoskich.
Jagnięcina palce lizać
Potrawa, która zgarnęła pierwsze miejsce to comber jagnięcy przygotowany przez KGW w Nowym Dworze. Zgodnie z tradycją danie to będzie reprezentować powiat bydgoski w kolejnym, wojewódzkim etapie bitwy. Oby poszło im równie dobrze jak KGW Kruszyn, które rok temu wygrało wojewódzkie zmagania i reprezentowało nasz region w finale ogólnopolskim w Gnieźnie.
To Cię może również zainteresować
Panie z Kruszyna wróciły z Gniezna z wyróżnieniem. Ich popisową potrawą, która zrobiła taką furorę w regionie, były żeberka wieprzowe duszone w kapuście cukrowej na zapiekanych ziemniakach.
- Dla nas to było wielkie przeżycie. Bo to przecież był ogólnopolski finał – przyznaje Jolanta Grygiel, przewodnicząca KGW Kruszyn. Po powrocie z Gniezna gospodynie zapewniały, że broni nie składają. W kolejnych edycjach Bitwy Regionów także staną do walki. Powinno być im łatwiej, bo mają już doświadczenie.
– Na pewno jakąś ciekawą potrawę wymyślimy i znów powalczymy. Mamy chęci – mówiły mieszkanki Kruszyna, które w swej wsi działają już 77 lat, a ich mocną stroną jest właśnie gotowanie.
I wymyśliły kolejną potrawę godną nagrody. Na tegoroczną bitwę przygotowały kaczkę pieczoną „na dziko” z kluseczkami i kapustą cukrową. Jury także wysoko ją oceniło. Gospodynie z gminy Sicienko wyjechały z Minikowa z drugą nagrodą. Gratulujemy!
Trzecie miejsce wraz z gratulacjami przypadło przedstawicielkom KGW Mąkowarsko. Ich specjał to flaczki z gęsich żołądków. To także nie pierwszy, kulinarny sukces tego KGW. Na swoim koncie panie mają m. in. nagrody zdobyte w konkursie „Smaki lata”, który organizuje co roku w wakacje gmina Koronowo. W tym roku odbędzie się on w Salnie.
Na talerzu same pyszności
Jakie jeszcze potrawy zgłoszono do Bitwy Regionów 2025? Pierogi z fasolą, żurek kujawski w chlebku, potrawka z roladkami z kurczaka, bażantowa sonata, zupa szczawiowa ze skwarkami, polędwiczki z prawdziwkiem - to tylko niektóre z nich. Ostatnie z tych dań zgłosiło KGW OsóWianki, jedno z najmłodszych kół w pow. bydgoskim.
- Jesteśmy nowym kołem. W marcu świętowaliśmy pierwszą rocznicę powstania. Na ten moment nasze KGW ma 21 członków, w tym sześciu panów – informowały nas mieszkanki Osówca w kwietniu. Spotkaliśmy je na na Pierwszym Jarmarku „Osówiec naturalnie”, którego były organizatorkami.
Nowym kołem są także Chabry i Maki z Prądocina, które zgłosiły do konkursu: bażantową sonatę. Rok działalności minął im w styczniu br. – Są w naszym kole osoby w różnym wieku. Integrujemy się, dzielimy doświadczeniami. Pokazujemy, że potrafimy współpracować – mówią reprezentanci gminy Nowa Wieś Wielka. Nie wygrali. Może za rok?
