5 z 10

fot. pixabay
Glutaminian sodu w żywności
Glutaminian obecny jest w zupkach błyskawicznych, produktach w proszku (sosy, kremy, marynaty), a także w słonych przekąskach. Szkodzi na serce, wywołuje zawroty głowy, niektórzy odczuwają mdłości.
6 z 10

fot. pixabay
Kwas fosforowy w jedzeniu
Kwas fosforowy przyczynia się do demineralizacji i osłabienia zębów i kości. Występuje w napojach gazowanych i wędlinach.
7 z 10

fot. pixabay
Diacetyl w żywności
Diacetyn nadaje potrawom maślanego smaku. Dodaje się go do piwa, popcornu, czy margaryny. Przyczynia się do rozwoju chorób płuc i chorób otępiennych, w tym Alzheimera.
8 z 10

fot. pixabay
Benzoesan sodu w jedzeniu
Kolejny wzmacniacz smaku w produktach błyskawicznych. Powoduje pokrzywkę, wysypkę, zaostrza astmę, może być rakotwórczy.