Sztuczne dodatki w wielu produktach spożywczych
Ciastka z kremem, puszyste drożdżówki, mrożone dania gotowe, sosy w proszku, czy owocowe marmolady – któż by się im oparł? Są pyszne, apetycznie pachną, w dodatku większość z nich można od razu zjeść lub błyskawicznie przygotować, oszczędzając masę czasu.
Wiele osób zajada się nimi codziennie, nie wiedząc jak bardzo sobie szkodzą. Tego typu produkty, poza naturalnymi składnikami, zawierają także sporo szkodliwej chemii w postaci dodatków do żywności. Co znajdziemy w jedzeniu, czego należy się wystrzegać?
Dodatki do żywności – rodzaje i funkcje
W żywności znajdziemy rozmaite dodatki, które pełnią różne funkcje. Do tych najpopularniejszych możemy zaliczyć:
- barwniki – mają poprawić kolor jedzenia,
- substancje zapachowe/aromaty – poprawiają lub wzmacniają zapach,
- konserwanty i przeciwutleniacze – przedłużają świeżość produktów, zapobiegają psuciu się, jełczeniu, rozwarstwianiu,
- substancje teksturujące – zwiększające lub zmniejszające gęstość, lepkość, płynność, gładkość. Do nich zaliczamy m.in. emulgatory, substancje żelujące, czy przeciwzbrylające,
- sztuczne substancje słodzące – nadają słodkiego aromatu, niweluje goryczkę, niektóre z nich zapobiegają wysychaniu (np. ciast).
Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności
Dodatki do żywności mają wiele zalet – dzięki nim jedzenie jest smaczne i można je długo przechowywać. Niestety, mają też swoją ciemną stronę.
Mogą przyczyniać się do powstawania nadwagi, uzależnieniu od słodyczy, powodować alergie, ale to nie wszystko! Niektóre z nich są rakotwórcze, zwiększają ryzyko zawału lub udaru, a także cukrzycy. Jakich składników powinniśmy się wystrzegać? Szczegóły w naszej galerii.