
Wrzucanie mięsa na zimną patelnię
Zanim wrzucimy mięso na patelnie, upewnijmy się, że jest dobrze nagrzana. W przeciwnym razie mięso przywrze do powierzchni naczynia, rozwali się i będzie nieestetycznie wyglądać. Warto dodać niewielką ilość oleju, który także wymaga odpowiedniego nagrzania.

Smażenie zimnego mięsa
Nie powinno się smażyć mięsa wyjętego prosto z lodówki. Warto odczekać 10-15 minut i dopiero zacząć jego przyrządzanie. Istnieje ryzyko, że mięso na wierzchu będzie wyglądało na gotowe do spożycia, jednak w środku surowe. A każdy wie, co się może wiązać ze zjedzeniem surowego mięsa.

Używanie tego samego oleju kilka razy
Z pewnością używanie kilka razy tego samego oleju to oszczędność, ale niestety bardzo niezdrowa i szkodliwa. Olej użyty kilka razy traci swoje wartości, przechodzi także innymi zapachami i szybciej się psuje. W takim wielokrotnie używanym oleju tworzą się szkodliwe związki.

Przyciskanie mięsa na patelni
Wiele osób podczas smażenia dociska mięso do patelni. Zazwyczaj robi to podczas przyrządzania burgerów. Wydaje się im, że mięso szybciej się przez to usmaży. Nic bardziej mylnego. Dociskanie mięsa nie ma wpływu na jego szybsze przyrządzenie, a jedynie spowoduje wypłyniecie soków, wysuszenie się oraz nierównomierne przypieczenie.