6 z 9
Poprzednie
Następne
Najgorszy czas na jedzenie bananów. Kiedy w ciągu dnia lepiej nie jeść tych owoców?
Jaki kolor bananów jest najzdrowszy?
Im bardziej dojrzały banan, tym bardziej jest słodki ale też ma wyższy poziom cukrów prostych.
ZIELONE BANANY są twardsze i zdecydowanie mniej słodkie; mają niższy indeks glikemiczny, są więc lepszym wyborem dla osób, które chorują na cukrzycę lub insulinooporność a także zespół jelita drażliwego. Mają również więcej witamin i mikroelementów a dzięki skrobi opornej szybciej powodują uczucie sytości.
DOJRZAŁE BANANY zawierają dużo antyoksydantów, dzięki czemu mają właściwości antynowotworowe.
BANANY ŻÓŁTE Z CZARNYMI KROPKAMI wydzielają substancję zwaną TNF (czynnik martwicy nowotworu), która jest w stanie zwalczyć złośliwe komórki. Dodatkowo zdecydowanie lepiej działają na układ odpornościowy.