1 z 15
Przewijaj galerię w dół
Owoce i warzywa kupowane poza sezonem mogą mieć mniej...
fot. pixabay.com

Owoce i warzywa kupowane poza sezonem mogą mieć mniej intensywny smak i zapach a także zawierać więcej szkodliwych substancji chemicznych - pestycydów czy też nawozów sztucznych - azotanów. Wprawdzie nie są one bezpośrednim zagrożeniem dla organizmu, ale spożywane regularnie i w zbyt dużych ilościach mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia. Produkty sezonowe są również często po prostu tańsze.

Które produkty spożywcze są najlepsze jesienią, a po które lepiej nie sięgać? W których warzywach i owocach o tej porze roku nie znajdziemy pełni składników odżywczych? Jakie owoce i warzywa powinny się znaleźć w naszym codziennym menu jesienią?

Zobacz, jakie najlepsze i najgorsze produkty na jesień wymieniają specjaliści >>>>>

2 z 15
DYNIA ZIMOWA...
fot. pixabay.com

DYNIA ZIMOWA
Dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia czy jesienna. Wszystkie odmiany dyni zimowej są bogate w witaminy A i C, zawierają przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3. Dynia jest bogata w potas i dostarcza ponad 20 procent dziennego zalecanego spożycia błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość. Jest również dobrym źródłem witamin z grupy B, składnika odżywczego, który pomaga metabolizować tłuszcze, białka i węglowodany, które są przechowywane jako tłuszcz w organizmie, zwłaszcza w brzuchu. Dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.

3 z 15
KALAFIOR...
fot. pixabay.com

KALAFIOR
Kalafior jest niezwykle wszechstronnym zamiennikiem dla bogatych w węglowodany, skrobiowych produktów spożywczych. Tarty kalafior może zastąpić ryż. Tłuczony kalafior może zastąpić tłuczone ziemniaki. Małe różyczki kalafiora mogą zastąpić makaron. Wykazano, że warzywa kapustne, takie jak kalafior, prawdopodobnie pomagają zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, a mianowicie raka prostaty, ze względu na ich wysoką aktywność przeciwutleniającą. Te bogate w błonnik warzywa mogą również pomóc dłużej czuć się pełniejszym, co prowadzi do spożywania niewielu kalorii, a co za tym idzie - utraty wagi.

4 z 15
JABŁKA...
fot. pixabay.com

JABŁKA
Jabłka to kwintesencja i synonim jesieni. Powinny być wszechobecne w kuchni o tej porze roku. Jabłka są bogate w błonnik, który dłużej utrzymuje uczucie sytości oraz witaminę C, przeciwutleniacz ważny dla ochrony dziąseł i gojenia ran poprzez zwiększenie produkcji kolagenu. Jabłka są jednym z najlepszych owoców na utratę tłuszczu!

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tak było na starcie Biegu Piastowskiego w Kruszwicy. Poszukajcie się na zdjęciach

NOWE
Tak było na starcie Biegu Piastowskiego w Kruszwicy. Poszukajcie się na zdjęciach

Tłumy bydgoszczan na wiecu Rafała Trzaskowskiego. Stary Rynek wypełnił się po brzegi

Tłumy bydgoszczan na wiecu Rafała Trzaskowskiego. Stary Rynek wypełnił się po brzegi

Tego nie rób po 60-tce. Fizjoterapeutka ostrzega przed tym nawykiem

Tego nie rób po 60-tce. Fizjoterapeutka ostrzega przed tym nawykiem

Zobacz również

XXXII Biegi Żnińskie 2025 w Żninie. Zdjęcia, wyniki

XXXII Biegi Żnińskie 2025 w Żninie. Zdjęcia, wyniki

IMP Challenge w Pile. Żużlowcy Abramczyk Polonii Bydgoszcz z przepustkami do finałów

IMP Challenge w Pile. Żużlowcy Abramczyk Polonii Bydgoszcz z przepustkami do finałów