Okres jesienny to czas, by do codziennego menu włączyć sezonowe warzywa i owoce. Owoce i warzywa kupowane poza sezonem mogą mieć mniej intensywny smak i zapach a także zawierać więcej szkodliwych substancji chemicznych - pestycydów czy też nawozów sztucznych - azotanów. Wprawdzie nie są one bezpośrednim zagrożeniem dla organizmu, ale spożywane regularnie i w zbyt dużych ilościach mogą niekorzystnie wpływać na stan zdrowia. Produkty sezonowe są również często po prostu tańsze.
Gdy pora roku zmienia się z lata na jesień, tęsknimy za długimi dniami i obfitością kolorowych, świeżych owoców i warzyw uprawianych w ciepłe dni. Pojawia się pokusa, żeby sięgnąć po owoce, które kojarzą nam się mijającym latem, jednak jesień przynosi własny arsenał pysznych produktów sezonowych. Można je łatwo znaleźć w sklepie czy na targu a są pełne składników odżywczych.
Jakie owoce i warzywa powinny się znaleźć w naszym codziennym menu jesienią? Z których produktów spożywczych lepiej zrezygnować? Zobacz, z których owoców i warzyw jesienią naprawdę można czerpać to, co najlepsze:
