Najlepsze przepisy na kurczaka w całości. Oto niezwykłe pomysły na dania z kurczaka
Najlepsze przepisy na kurczaka w całości
1. KURCZAK W SOLANCE SUCHEJ LUB MOKREJ
Przed przyrządzeniem kurczaka w całości warto go najpierw zamarynować. Drób należy zostawić na noc w solance (roztworze soli i wody w proporcjach 1l wody na 40 g soli). Mięso będzie delikatne, kruche, a podczas pieczenia uzyska chrupiącą skórkę.
Mokra solanka wymaga czasu, przestrzeni i przemyślenia. Jeśli nie masz jednak miejsca w lodówce albo nie masz czasu na "zabawę" z mokrą solanką, użyj solanki na sucho. Niektórzy uważają, że solanka na sucho jest znacznie lepsza niż solanka mokra. Drób może być w takiej solance zamarynowany bez przykrycia nawet przez kilka dni (trzymany w lodówce i pokryty grubą warstwą soli).
Kurczak w suchej solance ma znacznie bardziej chrupiącą skórę niż kurczak przygotowany w jakikolwiek inny sposób. Chrupiąca skórka i wilgotne mięso sprawiają, że jest to przepis na kurczaka nie do pobicia.