
Najlepsze przepisy na kurczaka w całości
Drób jemy często, a kurczaka można używać w codziennych przepisach na posiłki - od pieczonych dań z kurczaka, które zawierają aromatyczne przyprawy, po innowacyjne zupy i gulasze z kurczaka, które rozgrzeją nawet w najchłodniejsze wieczory. Kurczak podawany w całości to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Kurczak to jeden z najczęściej wybieranych produktów na obiad czy kolację. Kurczak podawany w całości to eleganckie i efektowne danie na każą okazję. Jak zrobić kurczaka w całości? Najczęściej po prostu go pieczemy, jednak sposobów i przepisów jest dużo więcej.
Oto 15 najlepszych przepisów na kurczaka w całości. Niektóre są zaskakujące! Wypróbuj już dzisiaj! Te innowacyjne pomysły na kurczaka mogą stać się Twoimi ulubionymi. Zobacz garść inspiracji na tradycyjne i nowoczesne przepisy na kurczaka w naszej galerii >>>>>

Najlepsze przepisy na kurczaka w całości
1. KURCZAK W SOLANCE SUCHEJ LUB MOKREJ
Przed przyrządzeniem kurczaka w całości warto go najpierw zamarynować. Drób należy zostawić na noc w solance (roztworze soli i wody w proporcjach 1l wody na 40 g soli). Mięso będzie delikatne, kruche, a podczas pieczenia uzyska chrupiącą skórkę.
Mokra solanka wymaga czasu, przestrzeni i przemyślenia. Jeśli nie masz jednak miejsca w lodówce albo nie masz czasu na "zabawę" z mokrą solanką, użyj solanki na sucho. Niektórzy uważają, że solanka na sucho jest znacznie lepsza niż solanka mokra. Drób może być w takiej solance zamarynowany bez przykrycia nawet przez kilka dni (trzymany w lodówce i pokryty grubą warstwą soli).
Kurczak w suchej solance ma znacznie bardziej chrupiącą skórę niż kurczak przygotowany w jakikolwiek inny sposób. Chrupiąca skórka i wilgotne mięso sprawiają, że jest to przepis na kurczaka nie do pobicia.

Najlepsze przepisy na kurczaka w całości
2. KURCZAK PIECZONY W CAŁOŚCI
Zamarynowanego w solance mokrej lub suchej kurczaka można po prostu upiec w całości. Pieczenie ma wielu zwolenników. Kurczak pieczony jest idealny, gdy przy stole zasiada więcej gości. Pieczenie kurczaka warto zacząć wcześnie rano, może to bowiem zająć trochę czasu. Jeśli kurczak zacznie zbyt szybko brązowieć, wystarczy przykryć go folią.

Najlepsze przepisy na kurczaka w całości
3. KURCZAK NA PŁASKO
Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. 'spatchcock', jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka.
Ta metoda nie jest przeznaczona dla osób, którym zależy na pięknym i okazałym daniu na stole, ponieważ kurczak na płasko wygląda nieco zabawnie. Ale metoda ta zdecydowanie jest dla tych, którzy chcą szybko przygotować idealnego kurczaka, z wilgotnym mięsem i chrupiącą skórką.