1 z 15
Przewijaj galerię w dół

fot. Pixabay
Porównanie słodyczy z cukrem i bez cukru wykazało, że najwięcej kalorii tracą bezy (50 proc.), żelki (47 proc.), lizaki (40 proc.) oraz karmelki (39 proc.), czyli produkty z niską zawartością tłuszczu. W czekoladzie mlecznej z cukrem i bez różnica wynosi odpowiednio: 543 kcal/100 g i 487 kcal/ 100 g. Jaka jest wartość energetyczna pozostałych słodyczy? Ile tracą w wersji z ksylitolem i innymi zamiennikami cukru? Sprawdźcie w naszej galerii.
2 z 15

fot. Pixabay
Żelki - 339 kcal/100 g z cukrem, bez cukru - 181 kcal/100 g.
3 z 15

fot. Pixabay
Czekolada gorzka - 567 kcal/100 g z cukrem, a bez cukru - 470 kcal/100 g.
4 z 15

fot. Pixabay
Lizaki - 388 kcal/100 g, a bez cukru - 234 kcal/100 g.