
Najmniej toksyczne owoce i warzywa - SZPARAGI
Szparagi zawierają enzym, który może pomóc w rozkładzie pestycydu stosowanego przeciwko chrząszczom. To może wyjaśniać, dlaczego szparagi mają tak mało pozostałości pestycydów.

Najmniej toksyczne owoce i warzywa - GROSZEK MROŻONY
Kiedy myślimy o mrożonym groszku, często zapominamy, że pierwotnie był on okryty twardą barierą blokującą każdą zieloną kuleczkę przed powietrzem z zewnątrz. Te muszle są niezbędne także do utrzymania pozostałości pestycydów z dala od słodkiego groszku w środku.

Najmniej toksyczne owoce i warzywa - PAPAJA[
Skóra papai zapewnia dobrą izolację wewnętrznych części owocu i ochronę przed pestycydami.

Najmniej toksyczne owoce i warzywa - CEBULA
Pomimo że skórka cebuli nie jest tak gruba, jak u niektórych innych produktów, właśnie to warzywo korzeniowe ma jedną z najniższych zawartości pozostałości pestycydów ze wszystkich.