
Najmniej toksyczne owoce i warzywa - KALAFIOR
Kalafior jest doskonałym źródłem błonnika i może nawet pomóc w utracie wagi. Istnieje wiele innych korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia kalafiora.

Najmniej toksyczne owoce i warzywa - KIWI
Kiwi zwykle zawiera mało pestycydów. Skórka kiwi jest w rzeczywistości jadalna i zawiera dużo błonnika – wystarczy po prostu opłukać ją pod bieżącą wodą przez 15-20 sekund.

Najmniej toksyczne owoce i warzywa - KAPUSTA
Kapusta produkuje glukozynolany, które są związkami odstraszającymi owady. Oznacza to, że rolnicy nie muszą używać tylu pestycydów na ich uprawie, aby pozbyć się robaków. Te zielone warzywa liściaste radzą sobie same dzięki swojemu naturalnemu repelentowi.

Najmniej toksyczne owoce i warzywa - BROKUŁY
Brokuły wydzielają ten sam związek roślinny co kapust. Oznacza to, że mogą samodzielnie odstraszać szkodniki. To może wyjaśniać, dlaczego w testowanych próbkach brokułów znajdowało się znacznie mniej wykrywalnych pestycydów niż w niektórych innych warzywach, które nie wytwarzają glukozynolanów.