1 z 14
Przewijaj galerię w dół

fot. 123rf
Niektóre owoce po umyciu i oczyszczeniu należy zamrozić, inne warto sparzyć gorącą wodą, ale krótko, by nie puściły cennego soku.
Oto owoce z ogrodu i lasu, z których można zrobić jesienną nalewkę --->
2 z 14

fot. pixabay.com
Nalewka z jeżyn
Litr soku z aronii łączymy z 0,5 l wódki i 0,5 kg cukru. Zostawiamy w zakręconym słoju na miesiąc. Po tym czasie nalewkę można odcedzić i przelać do butelek.
3 z 14

fot. pixabay.com
Nalewka z jarzębiny
Do przygotowania nalewki z jarzębiny wystarczy 1,5 kg jej owoców, 1 litr spirytusu, 300 ml wody i 0,5 kg cukru. Można dodać sok z cytryny.
4 z 14

fot. pixabay.com
Do nalewek niekiedy dołącza się dodatki, np. sok cytryny, miód, goździki czy laskę wanilii.