5 z 10
Boczniak ostrygowaty to grzyb o właściwościach...
fot. Fot. MARIUSZ KAPALA / GazetA LUBUSKA

Nalewka z boczniaka ostrygowatego

Boczniak ostrygowaty to grzyb o właściwościach wspomagających układ odpornościowy, obniżających cholesterol i regulujących poziom cukru we krwi.

Składniki:

  • 200 g świeżych boczniaków (lub 100 g suszonych)

  • 500 ml wódki (40%)

Sposób przygotowania:

  1. Świeże boczniaki oczyść, pokrój na kawałki i włóż do słoika (jeśli używasz suszonych, od razu zalej alkoholem).

  2. Zalej wódką, zamknij słoik i odstaw na 2-4 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.

  3. Codziennie wstrząsaj słojem.

  4. Po zakończeniu maceracji przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.

  5. Spożywaj 1 łyżeczkę nalewki dziennie, aby wspomagać układ odpornościowy i obniżyć poziom cholesterolu.

6 z 10
Lakownica żółtawa, bliska krewna grzyba reishi, ma...
fot. Wikipedia

Nalewka z lakownicy żółtawej

Lakownica żółtawa, bliska krewna grzyba reishi, ma właściwości adaptogenne, pomaga w redukcji stresu i wzmacnia układ odpornościowy.

Składniki:

  • 100 g suszonej lakownicy żółtawej

  • 500 ml spirytusu (60-70%)

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój suszoną lakownicę na małe kawałki i włóż do słoika.

  2. Zalej spirytusem i zamknij szczelnie słoik.

  3. Odstaw na 6-8 tygodni w ciemne miejsce, codziennie wstrząsając słojem.

  4. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.

  5. Spożywaj 1 łyżeczkę dziennie, najlepiej rano, aby wspierać odporność i poziom energii.

7 z 10
Łuskwiak zmienny to grzyb jadalny o właściwościach...
fot. Wikipedia

Nalewka z łuskwiaka zmiennego

Łuskwiak zmienny to grzyb jadalny o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Nalewka z niego może wspomagać leczenie infekcji.

Składniki:

  • 150 g świeżych łuskwiaków

  • 500 ml wódki (40%)

Sposób przygotowania:

  1. Świeże łuskwiaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Zalej wódką, zamknij słoik i odstaw na 3-4 tygodnie.

  3. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.

  4. Spożywaj nalewkę w małych dawkach, najlepiej 1 łyżeczkę dziennie, w celu wzmocnienia organizmu.

8 z 10
Najpierw ważne zastrzeżenie: muchomor to trujący i bardzo...
fot. MAREK ZAKRZEWSKI

Nalewka z muchomora czerwonego

Najpierw ważne zastrzeżenie: muchomor to trujący i bardzo niebezpieczny grzyb.  Może jednak wspierać leczenie niektórych chorób, jeśli jest stosowany ostrożnie i po konsultacji z lekarzem. Pamiętajmy jednak, że nalewka z muchomora stosujemy TYLKO ZEWNĘTRZNIE. Pod żadnym pozorem nie należy jej pić.

Korzyści z muchomora • na choroby stawów, • na reumatyzm, • na krwiaki, • na bóle mięśni, • na zapalenie skóry.

Przepis na nalewkę z muchomora z wódką Przed przygotowaniem leku należy założyć rękawiczki.

1. Świeże grzyby należy posortować, usunąć zgniłe i dokładnie oczyścić z resztek.

2. Drobno posiekaj lub zmiel całość w blenderze, a powstały miąższ ułóż na gazie i wyciśnij.

3. Sok z muchomora wymieszaj z wódką w proporcji 1:1. Napar ten nadaje się do okładów i nacierania.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali".  Zobaczcie zdjęcia

Tak było na III Rajdzie Rowerowym "Szlakiem Toruńskich Murali". Zobaczcie zdjęcia

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Zobacz również

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

63. Konkurs Sztuki Ludowej Pałuk w Szubinie pokazał, że tradycja nie ginie

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper