5 z 10
Boczniak ostrygowaty to grzyb o właściwościach...
fot. Fot. MARIUSZ KAPALA / GazetA LUBUSKA

Nalewka z boczniaka ostrygowatego

Boczniak ostrygowaty to grzyb o właściwościach wspomagających układ odpornościowy, obniżających cholesterol i regulujących poziom cukru we krwi.

Składniki:

  • 200 g świeżych boczniaków (lub 100 g suszonych)

  • 500 ml wódki (40%)

Sposób przygotowania:

  1. Świeże boczniaki oczyść, pokrój na kawałki i włóż do słoika (jeśli używasz suszonych, od razu zalej alkoholem).

  2. Zalej wódką, zamknij słoik i odstaw na 2-4 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.

  3. Codziennie wstrząsaj słojem.

  4. Po zakończeniu maceracji przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.

  5. Spożywaj 1 łyżeczkę nalewki dziennie, aby wspomagać układ odpornościowy i obniżyć poziom cholesterolu.

6 z 10
Lakownica żółtawa, bliska krewna grzyba reishi, ma...
fot. Wikipedia

Nalewka z lakownicy żółtawej

Lakownica żółtawa, bliska krewna grzyba reishi, ma właściwości adaptogenne, pomaga w redukcji stresu i wzmacnia układ odpornościowy.

Składniki:

  • 100 g suszonej lakownicy żółtawej

  • 500 ml spirytusu (60-70%)

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój suszoną lakownicę na małe kawałki i włóż do słoika.

  2. Zalej spirytusem i zamknij szczelnie słoik.

  3. Odstaw na 6-8 tygodni w ciemne miejsce, codziennie wstrząsając słojem.

  4. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.

  5. Spożywaj 1 łyżeczkę dziennie, najlepiej rano, aby wspierać odporność i poziom energii.

7 z 10
Łuskwiak zmienny to grzyb jadalny o właściwościach...
fot. Wikipedia

Nalewka z łuskwiaka zmiennego

Łuskwiak zmienny to grzyb jadalny o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Nalewka z niego może wspomagać leczenie infekcji.

Składniki:

  • 150 g świeżych łuskwiaków

  • 500 ml wódki (40%)

Sposób przygotowania:

  1. Świeże łuskwiaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Zalej wódką, zamknij słoik i odstaw na 3-4 tygodnie.

  3. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.

  4. Spożywaj nalewkę w małych dawkach, najlepiej 1 łyżeczkę dziennie, w celu wzmocnienia organizmu.

8 z 10
Najpierw ważne zastrzeżenie: muchomor to trujący i bardzo...
fot. MAREK ZAKRZEWSKI

Nalewka z muchomora czerwonego

Najpierw ważne zastrzeżenie: muchomor to trujący i bardzo niebezpieczny grzyb.  Może jednak wspierać leczenie niektórych chorób, jeśli jest stosowany ostrożnie i po konsultacji z lekarzem. Pamiętajmy jednak, że nalewka z muchomora stosujemy TYLKO ZEWNĘTRZNIE. Pod żadnym pozorem nie należy jej pić.

Korzyści z muchomora • na choroby stawów, • na reumatyzm, • na krwiaki, • na bóle mięśni, • na zapalenie skóry.

Przepis na nalewkę z muchomora z wódką Przed przygotowaniem leku należy założyć rękawiczki.

1. Świeże grzyby należy posortować, usunąć zgniłe i dokładnie oczyścić z resztek.

2. Drobno posiekaj lub zmiel całość w blenderze, a powstały miąższ ułóż na gazie i wyciśnij.

3. Sok z muchomora wymieszaj z wódką w proporcji 1:1. Napar ten nadaje się do okładów i nacierania.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Takie emerytury ZUS wypłaci w czerwcu 2025. Mamy wyliczenia i tabelę brutto i netto

NOWE
Takie emerytury ZUS wypłaci w czerwcu 2025. Mamy wyliczenia i tabelę brutto i netto

Legendarny klasyk wraca po 20 latach. Zapowiedź zaskoczyła fanów

Legendarny klasyk wraca po 20 latach. Zapowiedź zaskoczyła fanów

Matura historia 2025 poziom rozszerzony. Mamy arkusz CKE i odpowiedzi

Matura historia 2025 poziom rozszerzony. Mamy arkusz CKE i odpowiedzi

Zobacz również

merytury po wyborach. Takie trzy zmiany w waloryzacji są nadal w grze

merytury po wyborach. Takie trzy zmiany w waloryzacji są nadal w grze

Ignaś Liss w studiu Kanału Zero. Wzruszające sceny pełne wdzięczności za pomoc

Ignaś Liss w studiu Kanału Zero. Wzruszające sceny pełne wdzięczności za pomoc