
Nalewka z boczniaka ostrygowatego
Boczniak ostrygowaty to grzyb o właściwościach wspomagających układ odpornościowy, obniżających cholesterol i regulujących poziom cukru we krwi.
Składniki:
200 g świeżych boczniaków (lub 100 g suszonych)
500 ml wódki (40%)
Sposób przygotowania:
Świeże boczniaki oczyść, pokrój na kawałki i włóż do słoika (jeśli używasz suszonych, od razu zalej alkoholem).
Zalej wódką, zamknij słoik i odstaw na 2-4 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
Codziennie wstrząsaj słojem.
Po zakończeniu maceracji przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.
Spożywaj 1 łyżeczkę nalewki dziennie, aby wspomagać układ odpornościowy i obniżyć poziom cholesterolu.

Nalewka z lakownicy żółtawej
Lakownica żółtawa, bliska krewna grzyba reishi, ma właściwości adaptogenne, pomaga w redukcji stresu i wzmacnia układ odpornościowy.
Składniki:
100 g suszonej lakownicy żółtawej
500 ml spirytusu (60-70%)
Sposób przygotowania:
Pokrój suszoną lakownicę na małe kawałki i włóż do słoika.
Zalej spirytusem i zamknij szczelnie słoik.
Odstaw na 6-8 tygodni w ciemne miejsce, codziennie wstrząsając słojem.
Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.
Spożywaj 1 łyżeczkę dziennie, najlepiej rano, aby wspierać odporność i poziom energii.

Nalewka z łuskwiaka zmiennego
Łuskwiak zmienny to grzyb jadalny o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Nalewka z niego może wspomagać leczenie infekcji.
Składniki:
150 g świeżych łuskwiaków
500 ml wódki (40%)
Sposób przygotowania:
Świeże łuskwiaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Zalej wódką, zamknij słoik i odstaw na 3-4 tygodnie.
Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i przelej do butelek.
Spożywaj nalewkę w małych dawkach, najlepiej 1 łyżeczkę dziennie, w celu wzmocnienia organizmu.

Nalewka z muchomora czerwonego
Najpierw ważne zastrzeżenie: muchomor to trujący i bardzo niebezpieczny grzyb. Może jednak wspierać leczenie niektórych chorób, jeśli jest stosowany ostrożnie i po konsultacji z lekarzem. Pamiętajmy jednak, że nalewka z muchomora stosujemy TYLKO ZEWNĘTRZNIE. Pod żadnym pozorem nie należy jej pić.
Korzyści z muchomora • na choroby stawów, • na reumatyzm, • na krwiaki, • na bóle mięśni, • na zapalenie skóry.
Przepis na nalewkę z muchomora z wódką Przed przygotowaniem leku należy założyć rękawiczki.
1. Świeże grzyby należy posortować, usunąć zgniłe i dokładnie oczyścić z resztek.
2. Drobno posiekaj lub zmiel całość w blenderze, a powstały miąższ ułóż na gazie i wyciśnij.
3. Sok z muchomora wymieszaj z wódką w proporcji 1:1. Napar ten nadaje się do okładów i nacierania.