4 z 8
Poprzednie
Następne
Nalewki z grzybów - takich smaków jeszcze nie próbowaliście. Są znakomite!
Smardz
Nalewka ze smardzów i miodu
Smardz jest jednym z najsmaczniejszych polskich grzybów, ale uwaga - grzybiarze z małym doświadczeniem mogą go pomylić z trującą piestrzenicą kasztanową!
Kolejnym przepisem jest przyrządzenie nalewki ze smardzów i miodu, co doda jej delikatnej słodyczy. Oto jak to zrobić:
Składniki:
20 g suszonych smardzów
0,5 litra wódki
2-3 łyżki miodu
Kilka ziaren ziela angielskiego
Instrukcja:
Rozpocznij od namoczenia suszonych smardzów w wodzie przez godzinę.
Następnie włóż je do słoika i zalej wódką.
Dodaj miód i ewentualnie kilka ziaren ziela angielskiego.
Zakręć słoik i pozostaw go w ciemnym miejscu na około miesiąc.
Okresowo wstrząsaj, aby aromat się rozwinął.
Po upływie czasu przecedź nalewkę i przelej do butelek.