2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych...
fot. Suphakaln Wongcompune/123RF

Mleko acidofilne, jogurt, kefir

Fermentowane napoje mleczne bez smakowych i funkcjonalnych dodatków to cenne źródło probiotycznych bakterii, po które można sięgać częściej niż po słone kiszonki warzywne. Najbardziej polecane jest mleko acidofilne, czyli produkt w stylu jogurtu, ale z zawartością żywych bakterii probiotycznych szczepów. Taki produkt nie powinien być jednak pasteryzowany, co warto sprawdzić na etykiecie. Podobnie polecany jest jogurt zawierające aktywne bakterie mlekowe oraz prawdziwy kefir, w którym oprócz bakterii występują też korzystne drożdże. Przetwory te można łatwo przygotować w domu z nieukwaszonego mleka, wykorzystując do tego celu dostępne w sprzedaży kultury starterowe, nazywane czasem zakwaskami.

Zobacz również

Pożar kamienicy we Włocławku. Spłonął dach budynku i mieszkania [zdjęcia]

Pożar kamienicy we Włocławku. Spłonął dach budynku i mieszkania [zdjęcia]

Takimi produktami możesz zastąpić masło. Takie zamienniki masz często pod ręką!

Takimi produktami możesz zastąpić masło. Takie zamienniki masz często pod ręką!

Polecamy

Próbowali wedrzeć się do Polski. Dwóch żołnierzy rannych po szturmie migrantów

Próbowali wedrzeć się do Polski. Dwóch żołnierzy rannych po szturmie migrantów

Czy Włocławek to polskie Detroit? Dyskusja wokół książki "Znikająca Polska"

Czy Włocławek to polskie Detroit? Dyskusja wokół książki "Znikająca Polska"

Agnieszka Koprowska przewodnicząca podgrupy ENFSG

Agnieszka Koprowska przewodnicząca podgrupy ENFSG

Dodaj ogłoszenie