Szkolenie w Minikowie jest 2-dniowe w 2 możliwych terminach. Pierwszym jest wtorek i środa 2-3 grudnia, drugim te same dni tygodnia tydzień poźniej (9-10 grudnia).
Liczba miejsc jest ograniczona, o zapisie decyduje data wpływu zgłoszenia. Kartę zgłoszeniową należy wysłać na adres: Kujawsko - Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, 89-122 Minikowo, z dopiskiem: "Warsztaty z KSOW".
Zajęcia zaczną się od części teoretycznej, która pierwszego dnia potrwa od 12:00 przez 90 min. Aleksandra Gajos opowie o zasadach sprzedaży bezpośredniej oraz działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
Po przerwie o 14:00 rozpoczną się zajęcia praktyczne: rozbiór półtuszy na elementy z omówieniem, peklowanie mięsa na wędzonki - czas i rodzaje peklowania, kiełbasa wiejska, polska i biała - omówienie receptur, przygotowanie masy, proces wędzenia, rolady z boczku i schabu, wędliny podrobowe - leberka, kaszanka, salceson - receptury i wykonanie. Lekcję praktyczną poprowadzi Piotr Lenart.
Drugiego dnia o 9:30 uczestnicy szkolenia poznają podstawowe zasady pakowania, oznakowania i prezentacji produktów według obowiązujących norm sanepidu oraz weterynarii. W części praktycznej (od 10:45):
- wędzenie zapeklowanych elementów - boczku, szynki, schabu, polędwicy, słoniny
- wybór sposobu wędzenia - wędzenia na gorąco lub zimno
- wyroby pasteryzowane - kiełbasa słoikowa i pasztet
- smalec i smarowidło - receptury i przygotowanie produktu
- możliwości wykorzystania wywarów mięsnych na potrawy
Zaprasza Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej. Zgłoszenia można przesyłać do 27 listopada.