13 z 97
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności...
fot. GIS

Boczek wędzony wycofany ze sprzedaży. Wykryto groźną bakterię

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego

Zagrożenie:
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony
Numer partii: 24305001
Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024
Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie „Boczek Duński Wędzony” o numerze partii 24305001, niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”.

14 z 97
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności...
fot. GIS

Jaja wycofane ze sprzedaży. Wykryto bakterie Salmonelli

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella z grupy D w partii jaj

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej wykryto obecność Salmonella z grupy D.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.
Numer partii: 24.11.2024 (6)
Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024
Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316
Kod kreskowy: 5909000517929
Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny
zakładu pakowania 14375901

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024(6) (cała partia – zarówno klasa wagowa M, jak i klasa wagowa L, ponieważ jaja obu klas wagowych pochodziły z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia).

Wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem na skorupce jaj 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 przez Zakład Pakowania Jaj „OVOS” Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

15 z 97
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej...
fot. GIS

Uwaga na mąkę żytnią. Jest ostrzeżenie GIS

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii mąki żytniej razowej typ 720 ze względu na potencjalne zanieczyszczenie ochratoksyną A

Zagrożenie:
W wyniku postępowania wyjaśniającego Państwowej Inspekcji Sanitarnej ustalono, że z tej samej partii surowca, z której wyprodukowano mąkę żytnią razową typ 2000 (objętej ostrzeżeniem publicznym z dnia 06.11.2024 r.), wyprodukowano także mąkę żytnią razową typ 720. Po ocenie materiału dowodowego w tej sprawie, producent Radix-Bis Sp. z o.o. postanowił wycofać także określoną poniżej partię mąki żytniej razowej typ 720, jako potencjalnie zanieczyszczonej ochratoksyną A.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Mąka żytnia razowa typ 720, masa netto 1 kg
Numer partii: 11.01.2025
Data minimalnej trwałości: 11.01.2025
Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent Radix-Bis Sp. z o.o. zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej sytuacji i wycofania produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej współpracują z podmiotem i monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

16 z 97
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie...
fot. GIS

Mąka żytnia wycofana ze sklepów

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720

Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej typ 720.

Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Na podstawie oceny ryzyka przygotowanej przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Szczepanki Mąka żytnia typ 720, masa netto 1kg
Numer partii: 21.12.2024 10:30:30 C/L1
Data minimalnej trwałości: 21/12/2024
Producent: Młyny Szczepanki Sp. z o.o., Szczepanki 3, 86-320 Łasin

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie podjął działanie w celu wycofania z obrotu partii, w której stwierdzono przekroczenie zgodnie z obowiązującymi w Zakładzie procedurami.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanej partii produktu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Pozostało jeszcze 80 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

GORĄCY TEMAT
Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

Wystawne kolacje na 1500 osób podczas Impact 2025. Znamy szczegóły!

Puchar Tymbarku 2025. Finały wojewódzkie w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Finały wojewódzkie w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Zobacz również

Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

GORĄCY TEMAT
Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

Grasz w karty Pokemon? Wygraj atrakcyjne nagrody na ogólnopolskim turnieju

Grasz w karty Pokemon? Wygraj atrakcyjne nagrody na ogólnopolskim turnieju