
Skórki pomarańczy to świetny nawóz
Wyrzucasz skórki po zjedzeniu pomarańczy? To błąd. Skórki pomarańczy to cenne źródło mikroelementów niezbędnych dla zdrowia i kwitnienia roślin. Zobacz, jak je wykorzystać.

Co zawierają skórki pomarańczy?
Skórki z pomarańczy są bogate w minerały, dzięki czemu odżywią rośliny i pobudzą je do wzrostu i kwitnienia.
Skórki pomarańczy to źródło m.in. cynku, potasu, fosforu, żelaza, wapnia i azotu. Te składniki są niezbędne roślinom do tworzenia liści oraz zawiązków kwiatów.
Cytrynian zawarty w skórce pomarańczy świetnie odżywi krzewy owocowe oraz zielone warzywa.

Skórka pomarańczy wzmacnia korzenie
Skórki pomarańczy zawierają też cenny magnez, który wspomaga rozwój systemu korzeniowego u roślin (doniczkowych i ogrodowych). Magnez wzmacnia również odporność roślin na niesprzyjające warunki, w jakich rosną (na przykład na zbytnie przesuszenie gleby).

Nawóz ze skórek pomarańczy - proszek
By zrobić nawóz ze skórek pomarańczy, wysusz je (w piekarniku lub na kaloryferze) i zblenduj (zmiażdż w moździerzu) na proszek.
Proszek wymieszaj z ziemią w doniczce lub pod roślinami w ogrodzie. Będzie stopniowo uwalniał do gleby cenne składniki.