https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nóż dobrze ułożony, czyli sztućce na wielkanocnym stole

(pio)
Fot. ABC gospodyni
Niby to takie proste, jednak nadal wiele pań (i panów także!) domu ma problemy z prawidłowym ułożeniem sztućców na stole. Niech na tym wielkanocnym będą dobrze ułożone.

Mamy 3 podstawowe sztućce - łyżkę, widelec i nóż. Na stole powinny znaleźć się też łyżeczka i widelczyk deserowy.

W odwrotnej kolejności

Kolejność ułożenia sztućców jest zawsze odwrotna do kolejności podawania potraw. Sztućce do potraw podawanych na samym końcu posiłku są najbliżej talerza. Nad talerzem układamy sztućce do deserów.

Łyżkę i nóż kładziemy po prawej stronie talerza. Po lewej stronie mamy widelec. Widelce i łyżki zawsze kładziemy grzbietem do dołu, a nóż ostrzem skierowanym w stronę talerza. Naprzeciw siedzącego gościa kładziemy widelczyk trzonkiem skierowany w lewą stronę, a za nim łyżeczkę deserową trzonkiem w prawą.

Prawą czy lewą ręką?

Widelec chwytamy lewą ręką, a nóż prawą. Jeśli posługujemy się tylko widelcem, wtedy chwytamy go w prawą rękę. Noża nigdy nie wkładamy do buzi (uwaga: nieelegancko!). Nie należy również dmuchać na łyżkę z gorącą zupą (jaką będziemy mieli minę, jeśli ją rozlejemy na nowy obrus cioci?). Kieliszek stawiamy po prawej stronie, nad łyżką i nożem.

To moje!

Jeżeli robimy sobie przerwę w jedzeniu, a nie chcemy, żeby ktoś wziął nasz talerz do mycia, "rezerwujemy" go sobie. Układamy nóż i widelec, jakby wskazówki zegara pokazywały godzinę 19.20. Po zakończonym posiłku układamy te same sztućce równolegle, ukośnie.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

k
karollla
super bardzo przydatny wiecej takich artykulow:)))
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska