https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ocal smak od zapomnienia, jak w Wielgiem. Przyślij przepis!

WA, AGW
Wojciech Alabrudziński
Festiwale, jarmarki, spotkania okazjonalne na wsiach najczęściej wiążą się z jedzeniem. Koła gospodyń wiejskich przygotowują najlepsze dania, zgodnie z tradycyjnymi przepisami.
Festiwal smaku w Wielgiem

Festiwal smaku w Wielgiem

Jeszcze przed rozpoczęciem Wielkiego Postu odbył się "Dzień faworka", festiwal smaku dobrzyńskiego zorganizowany w sali widowiskowej w Wielgiem. Spotkanie i podzielenie się potrawami należy już do corocznej tradycji gminy.

Na stołach wprawdzie królowały słodycze - od pączków z migdałami i lukrem oraz faworków, jak na Tłusty Czwartek przystało, do ciast z wiśniami, bakaliami, bezami i serników. Ale były także i zapiekanki, gołąbki, schaby oraz nalewki. Sprawdzone przez panie przepisy na te potrawy zostały wydrukowane. W części artystycznej na scenie pojawili się wokaliści, kuglarze i grupa teatralna Wandy Mróz z Lipna. Organizatorami akcji byli: Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wielgie "Przyszłość" i Ośrodek Kultury oraz Biblioteka Gminy Wielgie.

Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!

Kolejnymi okazjami do poznania lokalnych smaków będą jarmarki wielkanocne. 21 marca odbędzie się Dobrzyński Jarmark Wielkanocny w Rypinie, 28 marca Jarmark Wielkanocny w Przysieku, 29 marca w Gniewkowie Jarmark Gniewkowski - Wielkanocny.

Macie w zeszytach przepisy babć i mam? Chcecie, żeby poznali je inni? Przesyłajcie do nas z wykonanym przez siebie zdjęciem, a my w weekendy będziemy publikować je w serwisie: [email protected]

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska