
Ocet jabłkowy może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi
Duże wahania poziomu cukru we krwi mogą powodować przyrost masy ciała. Utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi ma więc kluczowe znaczenie przy odchudzaniu. Udowodniono, że ocet jabłkowy kontroluje poziom cukru we krwi. Działa podobnie do leku przeciwcukrzycowego i pomaga tak bardzo, że jeśli przyjmuje się leki na cukrzycę, lepiej skonsultować z lekarzem spożywanie octu jabłkowego.
Mniej wahań poziomu cukru we krwi oznacza zmniejszone łaknienie i objadanie się cukrem, a także więcej energii, co skutkuje większą aktywnością i spalaniem większej ilości kalorii.

Ocet jabłkowy może pomóc kontrolować poziom cholesterolu
Ocet jabłkowy może pomóc utrzymywać zdrowy poziom cholesterolu w organizmie. Zwiększa też poziom zdrowych bakterii jelitowych. Według badań codzienne spożywanie octu jabłkowego może prowadzić do obniżenia poziomów trójglicerydów we krwi.

Czy ocet jabłkowy jest naprawdę taki zdrowy?
Czy ocet jabłkowy naprawdę zasługuje na swój tytuł produktu, który odchudza i sprzyja zdrowiu?
Sok jabłkowy poddaje się fermentacji za pomocą bakterii i drożdży, które zamieniają cukry w alkohol. Gdy drożdże produkują alkohol, bakterie tworzące kwas octowy przekształcają alkohol w ocet. Ocet jabłkowy jest bogaty w kwasy organiczne, takie jak kwas octowy, cytrynowy i mlekowy. Ocet ten zawiera również związki fenolowe (kwas galusowy, katechinę, epikatechinę i kwas chlorogenowy), które są związkami bioaktywnymi o działaniu przeciwutleniającym, przeciwrakowym i przeciwzapalnym.
Ocet jabłkowy ma wiele zalet - od obniżenia poziomu cholesterolu, przez przyspieszenie utraty wagi, po poprawę trawienia, a nawet pomoc w wypadaniu włosów. Jednak należy pamiętać, że nie jest to cudowne rozwiązanie. Najlepszym sposobem na schudnięcie jest zdroworozsądkowe połączenie diety i ćwiczeń.
Jak wyjaśniają specjaliści, jeśli nie masz problemu z tolerowaniem kwaśnych pokarmów, nie ma nic złego w dodaniu octu jabłkowego do swojej diety.

Ocet jabłkowy - jak go stosować? Tak ma zastosowania ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest częstym składnikiem sosów sałatkowych i marynat. Ale ocet jabłkowy może być stosowany także w domowych płynach do mycia warzyw oraz do mycia twarzy.
Zaleca się mieszanie jednej łyżki stołowej octu jabłkowego z 230 ml wody i wypijanie raz dziennie przed posiłkiem.
Ocet jabłkowy sprawdza się również do mycia owoców i warzyw (sprawia, że pięknie błyszczą) oraz jako naturalny środek czyszczący w gospodarstwie domowym.