
Ocet jabłkowy to bardzo pożyteczny napój, który od lat jest w medycynie ludowej.
Sympatie wielu osób zyskał swoim delikatnie jabłkowym, łagodnym smakiem oraz ogromną skutecznością działania. Na co pomaga ocet jabłkowy? Czytaj na kolejnych slajdach >>

Ocet jabłkowy pomaga schudnąć
Według prowadzonych badań, ocet jabłkowy może działać pozytywnie w walce z nadwagą. Już wypicie jego 30 ml rozcieńczonych z wodą, powtarzane systematycznie przez 3 miesiące, po których potrzebna jest chwila przerwy, pomaga utracić zbędne kilogramy.
Jednak jak dowodzi w CNN dietetyk Lisa Dryer, spadek wagi po jego spożyciu nie jest aż tak znaczny jak się mówi, ponieważ jest on raczej skromny.

Ocet jabłkowy wzmacnia odporność
Chociaż fakt tylko skromnej utraty wagi może powodować delikatną niechęć do stosowania octu jabłkowego, to warto w tym miejscu zaznaczyć, że jest o wiele więcej pozytywnych właściwości wynikających z jego spożywania. Jedną z nich jest wzmacnianie odporności. Warto wiedzieć, że ocet jabłkowy skutecznie hamuje wzrost bakterii E.coli i gronkowca złocistego. Co więcej, zapobiega rozwojowi grzybów Candida albicans oraz zawiera atyoksydanty niszące wolne rodniki.

Ocet jabłkowy obniża poziom cukru we krwi
Dobrą informacją dla cukrzyków będzie fakt, że ocet jabłkowy obniża poziom hemoglobiny glikowanej, dzięki czemu pomaga kontrolować cukrzyce. Zawarty w nim kwas octowy, zmniejsza stężenie glukozy nawet o 10 mg/dl. Poprawia także wrażliwość tkanek na insulinę, a co za tym idzie zmniejsza insulinooporność.