Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Od soboty możemy korzystać z ogródków przy restauracjach. Jednak sytuacja branży jest dramatyczna. "Nawet ćwierć miliona ludzi bez pracy"

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski
Jak wyjaśnia ekspert, przedsiębiorcy szukają wszelkich rozwiązań, bo "za chwilę wielu z nich może już przestać istnieć".
Jak wyjaśnia ekspert, przedsiębiorcy szukają wszelkich rozwiązań, bo "za chwilę wielu z nich może już przestać istnieć". Oskar Nowak/ Polska Press
Zaległości branży gastronomicznej wobec dostawców i banków sięgają już prawie 728 mln zł. Tylko w marcu nieopłacone na czas rachunki i raty kredytów podwyższyły się o 13 mln zł, dwa razy bardziej niż w poprzednich miesiącach. - Liczne lockdowny to straty restauratorów liczone w miliardach złotych i możliwe, że nawet ćwierć miliona ludzi bez pracy- zwraca uwagę ekspert.

Zgodnie z przyjętym przez rząd rozporządzeniem przy utrzymującym się niskim poziomie zakażeń możliwe będzie stopniowe luzowanie obostrzeń zgodnie z zaplanowanym harmonogramem. Od 15 maja dostępne już są ogródki przy restauracjach, natomiast od 28 maja dojedzie do tego możliwość konsumpcji w samych lokalach.

- Liczne lockdowny to straty restauratorów liczone w miliardach złotych i możliwe, że nawet ćwierć miliona ludzi bez pracy. Mocno pogłębiające się problemy finansowe branży gastronomicznej pokazują, że to naprawdę ostatni dzwonek na restart. Zaległości zaczęły przyrastać na coraz większą skalę, tylko w marcu podwyższyły się o 13 mln zł, to dwa razy bardziej niż w poprzednich miesiącach, które też upłynęły w cieniu pandemii- komentuje Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor.

Jak wyjaśnia ekspert, przedsiębiorcy szukają wszelkich rozwiązań, bo "za chwilę wielu z nich może już przestać istnieć".

Od soboty możemy korzystać z ogródków przy restauracjach. Je...

Od marca 2020 do marca 2021 r., zaległości branży gastronomicznej wzrosły o ponad 80 mln zł, o 12,4 proc. do 727,8 mln zł – wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i BIK. Najgorzej zadziało się w firmach prowadzących ruchome placówki gastronomiczne.

- Nowe regulacje, tym razem pozwalające na działanie ogródków restauracyjnych, spowodowały, że branża liczy na odrobienie strat i walczy o swoje. Na razie lokale muszą co prawda dostosować się do wymogów prawnych i zainwestować w odpowiednie wyposażenie. Niektórzy, np. galerie handlowe, myślą też o przeznaczeniu na ten cel dodatkowych powierzchni, takich jak parkingi czy tarasy na ostatnich piętrach budynków- dodaje ekspert.

Jak wyjaśnia, przedsiębiorcy szukają wszelkich rozwiązań, bo "za chwilę wielu z nich może już przestać istnieć". - W realizowanym dla nas badaniu to właśnie firmy usługowe na początku drugiego kwartału najczęściej mówiły o ryzyku upadłości. Kolejne miesiące zamknięcia mogły tylko jeszcze bardziej pogorszyć sytuację- dodaje.

Podczas gdy ogólnie na prawdopodobieństwo bankructwa firmy, w ciągu minionych 12 miesięcy wskazywało 21,8 proc. przedsiębiorców, to w usługach ten odsetek wynosił aż 30,2 proc. i był dwukrotnie wyższy niż np. w produkcji (15,1 proc.) i niemal trzykrotnie wyższy niż w handlu (11,5 proc.) – wynika z badania zrealizowanego przez Instytut Keralla Research dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Od soboty możemy korzystać z ogródków przy restauracjach. Jednak sytuacja branży jest dramatyczna. "Nawet ćwierć miliona ludzi bez pracy" - Portal i.pl

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska