
Te osoby nie powinny jeść dużo ogórków kiszonych
Ogórki kiszone nie są wskazane także dla osób z zespołem jelita drażliwego lub chorobą Leśniowskiego-Crohna. Kwas mlekowy powstający w procesie fermentacji oraz błonnik przyspieszają perystaltykę jelit, co może wywoływać lub nasilać biegunki.

Nadciśnienie
Kiszone ogórki zazwyczaj zawierają dużo soli (czyli sodu), więc nie są wskazane dla osób, które cierpią na nadciśnienie. Duża ilość soli podnosi ciśnienie tętnicze krwi.

Problemy z krzepliwością krwi i zakrzepica
Ogórki kiszone to źródło witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i ma działanie przeciwkrwotoczne. Dlatego są niewskazane dla osób zmagających się z zakrzepicą i przyjmujących leki rozrzedzające krew, inaczej może dojść do zakrzepów.

Alergia
Ogórki kiszone mogą powodować alergię lub nasilać jej objawy, gdyż są bogate w histaminy. Mogą wywoływać m.in. swędzenie skóry, duszności, kaszel lub mdłości.