
Tym osobom ogórki kiszone mogą zaszkodzić
Ogórki kiszone to prawdziwy superfood prosto z polskiej spiżarni. Jednak niektórzy nie powinni ich jeść, bo mogą im zaszkodzić.

"Ogórkowe" ciekawostki
Sok z kiszonych ogórków pomaga na kaca i zakwasy.
W dawnych czasach kiszonki były podstawowym źródłem witaminy C dla marynarzy, chroniąc ich przed szkorbutem podczas długich rejsów.
Im dłużej ogórki kiszą się w słoiku, tym więcej dobroczynnych bakterii zawierają.

Problemy żołądkowe i trawienne
Ogórki kiszone zawierają kwas mlekowy, który może podrażniać błonę śluzową żołądka. Dlatego powinny ich unikać osoby, które cierpią na problemy z układem trawiennym, m.in. refluks żołądkowo-przełykowy, zgagę, nadkwasotę, nadżerkę przełyku, wrzody żołądka i dwunastnicy.

Problemy z nerkami
Kiszone ogórki zazwyczaj zawierają dużo soli (sodu), więc nie są wskazane dla osób, które cierpią na niewydolność nerek. W ich przypadku wskazana jest dieta niskosodowa.