
Chorujesz na nerki? Uważaj na kiwi
Owoce kiwi zawierają duże ilości potasu, który generalnie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Wyjątkiem są jednak chore nerki. Wówczas nadmiar pierwiastka w kiwi może prowadzić do zaostrzenia objawów, a w ostateczności do hiperkaliemii.

Kiwi to wróg kamieni nerkowych
Kolejne ograniczenie dotyczy osób, które zmagają się z kamicą nerkową. W tym wypadku ryzyko wiąże się z bardzo dużą zawartością witaminy C w kiwi, a ta może przekształcić się w szczawiany, które z kolei "pozytywnie" wypływają na tworzenie kamieni w nerkach.

Kiwi może powodować zgagę
To żadna niespodzianka, biorąc pod uwagę smak i charakterystykę owocu cytrusowego. Kiwi powinny ograniczyć osoby podatne na zgagę i refluks

Uwaga na pewien enzym w kiwi
Masz biegunkę lub problemy z trawieniem po zjedzeniu kiwi? Być może należysz do niewielkiego grona osób, które nie trawią aktinidinu. To enzym, który zawierają te owoce i niektóre organizmy go słabo tolerują.