
Osoby z tymi schorzeniami
W Polsce owoc zyskał ogromną popularność i zimą można go kupić praktycznie w każdym sklepie. Nic dziwnego. Po obraniu ze skórki zostaje pyszny, zielony miąższ, który rozpływa się ustach. Można je zjadać na surowo, świetnie sprawdzają się jako dodatki do ciast czy zdrowych koktajli. Ale to nie owoc dla każdego. Osoby z tymi schorzeniami powinny unikać dużej ilości kiwi.
Sprawdź, czy jesteś na liście! >>>

Kiwi ryzykowne dla alergików
Jak każde cytrusy, także kiwi mogą powodować reakcję alergiczną, zwykle rozpoczynającą się swędzeniem w gardle. Ryzyko wystąpienia alergii na kiwi wzrasta w przypadku uczulony na orzechy laskowe, awokado i figi.

Kiwi i cukrzyca? Tak, ale...
Kiwi zawierają dużo cukrów prostych w kiwi, w tym glukozy i fruktozy, więc spożywanie tego owocu powinno być kontrolowane w diecie cukrzyków. Są owoce bardziej niebezpieczne, ale najlepiej kiwi zjadać jako dodatek w towarzystwie innych dań.

Kiwi źle wpływa na krzepliwość krwy
W niektórych przypadkach kiwi może spowalniać krzepnięcie krwi, zwiększając krwawienie. Dlatego kiwi powinny ograniczyć osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe. To także nie jest odpowiedni prezent dla pacjenta w szpitalu po operacji.