
Szczypiorek choć niepozorny to dodatek do wielu dań, kanapek czy sałatek. Wiele osób nie wyobraża sobie jajecznicy czy wiosennych kanapek bez tego dodatku.
Jego wyrazisty smak potrafi zmienić smak wielu potraw. Są jednak pewne przeciwwskazania do jedzenia szczypiorku. Sprawdźcie jakie na kolejnych zdjęciach >>>

Choroby wątroby
Jedzenie szczypiorku może obciążać prace układu pokarmowego, dlatego powinny go unikać osoby z chorobami wątroby.

Refluks
Refluks to kolejne przeciwwskazanie do jedzenia szczypiorku. Może on nasilić objawy takie jak zgaga, nudności, czkawka.

Nadkwasota
Osoby chorujące na nadkwasotę nie powinny jeść szczypiorku.
Nadkwasota jest dość niekomfortowym schorzeniem, do jej objawów zalicza się: pieczenie w przełyku, ból w okolicy klatki piersiowej, trudności w przełykaniu.