
Domowe nawozy to świetny alternatywa dla chemii dostępnej w sklepach. Wykorzystując odpadki z kuchni możemy w prosty sposób przygotować niezwykle wartościowy nawóz. W naszej galerii przedstawiamy sprawdzone receptury na naturalne "wspomagacze" dla roślin doniczkowych.

Skorupki jaj są świetnym materiałem do produkcji domowego nawozu. Powstały z nich nawóz wapniowy idealnie sprawdzi się dla roślin o wyższym pH, np. lawenda. Jak stworzyć taką miksturę?
Skorupki jaj należy pokruszyć i wymieszać z wierzchnią warstwą gleby lub namoczyć przez około 14 dni, a następnie podlewać powstałym preparatem. Dostarczany roślinom wapń wzmacnia roślinę i zwiększa odporność na szkodniki.

Do nawożenia roślin warto wykorzystać skórki od bananów lub całe przejrzałe banany, które nie będą smaczne do spożycia. Są bogate w substancje spożywcze a szczególnie w potas, który bardzo potrzebują rośliny kwitnące.
W celu przygotowania nawozu należy skórkę od banana pokroić w kostkę, umieścić w słoiku, a następnie zalać gorącą wodą. Miksturę zostawiamy szczelnie zamkniętą w słoiku na 24h. Po tym czasie powstały nawóz możemy śmiało wykorzystywać do podlewania kwiatów.
Ten sposób jest bardzo ekonomiczny, gdyż skórkę od banana można wykorzystywać wielokrotnie. Wystarczy tylko zalać ją gorącą wodą.

Niezwykle popularny nawóz dla roślin można przygotować z fusów po kawie i herbacie. Fusy wzbogacają ziemię w cenne składniki pokarmowe oraz zwiększają pojemność wodną.
Preparat z fusów jest równie dobry dla roślin domowych, jak i ogrodowych. W przypadku tych drugich można wykorzystać go jako kompost podłoża. Dodatkowo fusy z kawy rozsypane w doniczce skutecznie odstraszą latające nad kwiatami muszki.