
Niektóre przyprawy nie tylko nadają głębi potrawom, ale również mogą przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych. Zawierają bowiem w składzie cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze.
Prezentujemy listę według nas najzdrowszych przypraw. Regularnie doprawiaj nimi dania i zobacz, jak zmieni się Twój organizm. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

Właściwości lecznicze cynamonu
Cynamon wspomaga układ odpornościowy; wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i grzybobójcze. Dodatkowo rozgrzewa i jest źródłem witamin A, C, E, K, B6, a także kwasu foliowego, tiaminy, niacyny, ryboflawiny. Dlatego jest to ulubiona przyprawa szczególnie w sezonie zimowym. Pasuje do kawy, ciast, deserów, a nawet potraw mięsnych i rybnych.

Właściwości lecznicze czosnku
Wspomaga układ odpornościowy i pomaga walczyć z cholesterolem. Zawiera takie substancje jak związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy typu C, B1, B2, PP, prowitamina A, liczne sole mineralne. To bardzo popularna przyprawa do mięs.

Właściwości lecznicze goździków
Goździki wykazują działanie przeciwbólowe i antyseptyczne, poprawiają pracę układu trawiennego. Są bogactwem składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń i sód. Komponują się z winem, sosami, dziczyzną czy kapustą.