Ocet (łac. acetum) powstaje w wyniku naturalnej fermentacji octowej alkoholu. Najbardziej popularny jest ocet spirytusowy, czyli wodny roztwór kwasu octowego o stężeniu do 10 proc.
Ocet jest popularny w kuchni – służy do zakwaszania i konserwacji. Jednak możemy go także wykorzystać jako ekologiczny środek do czyszczenia różnych powierzchni. Ma bowiem działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne.
Takie są najlepsze i zaskakujące zastosowania octu - lista
Świetnie nadaje się do czyszczenia i odświeżania rozmaitych powierzchni w łazience, kuchni i pokoju. Raczej nie należy go rozpylać, ponieważ może podrażnić drogi oddechowe. Nakładamy szczoteczką, gąbka lub szmatką, często po rozcieńczeniu wodą. Zobacz w galerii co możesz wyczyścić octem.
Ocet należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu zacienionym. Wchodzi w reakcję z metalem, więc nie przelewamy go do metalowych pojemników.
Rodzaje octu:
- spirytusowy
- winny
- jabłkowy
- ryżowy
- balsamiczny
