
Zdobienie jajek na Wielkanoc to zwyczaj, który daje nam wiele radości i sprawia, że koszyk do święconki i śniadanie wielkanocne prezentują się wyjątkowo. Warto jednak robić to z głową, używając do malowania jajek tylko naturalnych barwników. Dzięki nim pisanki będą piękne, a do naszego organizmu nie dostaną się szkodliwe toksyny. Sprawdź, jakie są najlepsze naturalne barwniki do jajek wielkanocnych. Szczegóły w galerii.

Łuski cebuli
Nadają złoto-brązowy kolor. Wystarczy włożyć jajka i łuski do zimnej wody i zagotować.

Kurkuma
Ugotowane jajka kładziemy do zimnej wody (1 litr) z trzema łyżeczkami kurkumy, 2 łyżkami soli i 2 łyżkami octu spirytusowego.

Buraki
Nadają różowo-fioletową barwę. Plastry buraków zalewamy litrem wody z dodatkiem kilku łyżek octu spirytusowego i dwóch łyżek soli. Całość należy zagotować.